Přejít na hlavní obsah

Kde žijí velbloudi: země, kde tento živočišný druh žije

Velbloudi jsou úžasná zvířata spojená s pouští a drsnými stanovišti. Jsou nepostradatelným atributem obrazu o životě v Africe a Asii, kde tito savci dlouhá léta slouží jako věrní společníci člověka. Velbloudi se však neomezují pouze na pobyt v pouštních oblastech. Nadále patří mezi nejběžnější a rozpoznatelná zvířata a žijí i v jiných částech světa a přispívají k přežití svého druhu v široké škále podmínek.

Velbloudi byli zkroceni člověkem již před tisíci lety a tradice jejich použití pomohla zanechat otisk na východě a západě naší planety. Nestabilní a drsné klima v zemích Středního východu, jako je Saúdská Arábie, Jordánsko, Irák a další, činí velbloudy nepostradatelnými pomocníky místních obyvatel. Používají se k přepravě nákladu, pohybu po pouštích a zásobování vodou, což je životně důležité v podmínkách okolního sucha.

Velbloudi však žijí i mimo pouštní oblasti. Obývají jižní Asii, kde je lze nalézt v zemích, jako je Indie, Pákistán, Afghánistán a Írán. Velbloudi se dokonale přizpůsobili drsným podmínkám na Vysočině, kde jsou schopni žít v extrémních mrazech a nedostatku potravy.

Velbloudi: obyvatelé v různých zemích

Sahara, největší poušť na světě, je přirozeným stanovištěm velbloudů. Velbloudi se vyskytují v zemích jako Maroko, Alžírsko, Tunisko, Egypt a Libye. Žijí v oázách a pohybují se po poušti a hledají potravu a vodu.

Velbloudi žijí také v Saúdské Arábii, Íránu, Iráku a dalších zemích Blízkého východu. V těchto oblastech se velbloudi používají jako hospodářská zvířata a dopravní zvířata.

V Africe žije populace velbloudů v zemích jako Čad, Súdán, Nigérie a Keňa. Velbloudi se zde vyskytují ve volné přírodě i v chovu.

Velbloudi jsou také přítomni v Severní Americe, zejména v Mexiku a USA. V této oblasti jsou velbloudi chováni v zajetí a používají se k rekreačním účelům, jako jsou velbloudí závody.

Velbloudi tedy žijí v různých zemích po celém světě a jejich schopnost přizpůsobit se extrémním podmínkám z nich činí nenahraditelná stvoření v pouštních oblastech a dalších drsných klimatických zónách.

Arabská poušť a severní Afrika

Severní Afrika je také jednou z oblastí, kde toto pouštní zvíře žije. Země jako Maroko, Alžírsko, Tunisko a Egypt se staly jejich domovinou. Velbloudi jsou ve svém přirozeném prostředí mezi písečnými dunami a horskými oblastmi.

Takové životní podmínky umožňují velbloudům přežít v drsných pouštních podmínkách. Jsou přizpůsobeny vytrvalému pohybu na velké vzdálenosti, omezenému přístupu k vodě a hledání potravy mezi minimálním množstvím vegetace.

Střední Asie: Sahara a Gobi

Jednou z nejznámějších pouští střední Asie je Sahara. Sahara, která se rozprostírá na území severní Afriky, je jednou z největších pouští na světě. Je to drsné místo, kde extrémní teploty, nedostatek vody a písečné bouře vytvářejí pro většinu zvířat nevhodné podmínky. Poušť Sahary je však domovem afrického velblouda (Camelus dromedarius). Africký velbloud je jediným druhem velblouda, který je přizpůsoben životu v tak drsných podmínkách.

Mezitím je součástí střední Asie také poušť Gobi, která se nachází na území Mongolska a Číny a je osídlena divokými velbloudy. Velbloudi žijící v poušti Gobi jsou známí jako velbloudi dvouhlaví (Camelus bactrianus). Dokonale se přizpůsobili extrémním podmínkám Gobi, odolně snášejí velké teplotní rozdíly, potřebu používat malé množství vody a neustálou přítomnost písečných bouří v tomto drsném terénu.

Takže ve střední Asii, v pouštích Sahary a Gobi, se můžete setkat se dvěma různými druhy velbloudů - africkým velbloudem a velbloudem dvouhrbým. Oba tyto druhy jsou dokonale přizpůsobeny drsným pouštním podmínkám, které jim umožňují přežít v tak obtížných podmínkách.

Jižní a jihovýchodní Asie: Indie a Mongolsko

Velbloudy lze nalézt také v zemích jižní a jihovýchodní Asie, jako je Indie a Mongolsko. V Indii žijí velbloudi v západní části země, převážně v pouštních oblastech státu Rádžasthán. Zde se tato nenáročná zvířata přizpůsobila životu v extrémních podmínkách a vydrží vysoké teploty a nedostatek vody.

V Mongolsku velbloudi většinou obývají hornaté a pouštní oblasti jižní části země. Zde hrají důležitou roli v životě místních národů, jako jsou nomádi. Velbloudi jim pomáhají s přepravou zboží a poskytují mléko a maso do potravin. Jsou nepostradatelnými partnery v drsném mongolském klimatu.

Populace velbloudů v Indii a Mongolsku ukazuje jejich schopnost přizpůsobit se různým podmínkám prostředí a být užitečnými společníky pro lidi.